Je kop boven het maaiveld uitsteken

Vooral niet er bovenuit steken

Je kop onder het maaiveld houden … daar ben in mijn gezin van herkomst goed in getraind. Niet zichtbaar zijn, geen aandacht trekken. Ondertussen wel de omgeving goed scannen met scherpe geest en goeie intuïtie.

Misschien is het daarom dat ik mensen in (overheids)organisaties begrijp die zich gedeisd houden. Die zich in hun eigen cocon, binnenwereld verschuilen. En ondertussen toch niet helemaal tevreden zijn. Dat zie jij toch ook om je heen?

Ik ken de spanning tussen wel willen en niet durven ook. Jaloers zijn op de jongens op school of collega’s die wel hun kop boven het maaiveld durfden uit te steken. Ik wou wel maar durfde meestal niet. Deze spanning gaf een vaag, zeurend gevoel van ontevredenheid, onvervuldheid.

Het bloed kruipt dan ook waar het niet gaan kan. Ik wilde me toch manifesteren. En dat waagde ik zo nu en dan. Kattenkwaad in de buurt. Ik deed in mijn werk dingen waarvan ik vond dat ze echt moesten gebeuren. Bij de VNG bijvoorbeeld heb ik de beroepsvereniging VIAG opgericht – tegen de zin in van mijn baas. Voor en bij opdrachtgevers heb ik lastige patronen in gedrag en communicatie doorbroken.

Heel spannend! Maar ook … leuk! Zinvol! En bevredigend!

Ubility

Door die lol, die bevrediging, durf ik langzamerhand mijn hoofd meer boven het maaiveld uit te steken. Dat gaat niet tegen of ten koste van een ander. Het gaat om mijn eigen keuzes maken. Dat gun ik een ander ook. Daarom staat mijn bedrijf als Ubility bij de KvK ingeschreven. Dat staat voor “Your ability”. Dat staat voor mijn overtuiging dat veel mensen in gemeenteland hun ‘abilities’ niet voldoende benutten. Terwijl de overheid daar zoveel beter van zou worden in de rol als dienstverlener, regisseur of handhaver.

Ja ja, ik projecteer mijn eigen proces op mijn werk. So what, wie niet?

Zie bijgaande cartoon. Wat ik zeg, wat ik doe, is doorleefd. Bij mij geen gladde hypeverhalen. Voor mij moet het echt en doorleefd zijn.

Ik werk graag als adviseur, (team)coach of trainer. Maar ik ben er ook aan toe om zelf sturing te geven – als project- of programmamanager. De status ervan boeit me niet. Maar ik wil mijn talenten nu graag inzetten en 'Ik steek mijn kop boven het maaiveld uit'. Daarom zoek ik nu actief naar rollen als programmamanager of projectleider. Als je er een weet … bel of  mail me!

Plaats een reactie